Voor SterK is “Welzijn” een samenspel van de mate waarin iemand zich tevreden voelt over het leven. De eigen lichamelijke en psychosociale gezondheid en de omstandigheden waarin iemand leeft en fungeert in de maatschappij bepalen mee het welbevinden. Iedereen heeft het recht om gelukkig te zijn, ongeacht de stempel die de maatschappij geeft.
Het
welzijn
van onze burgers draagt dan ook in grote mate bij tot verschillende aspecten in het persoonlijk én het maatschappelijk leven. Daarom is het van kapitaal belang de welzijnsproblematiek in een ruime context te bekijken. De noden van individuele personen en deze van verschillende leeftijds- en doelgroepen kunnen heel divers zijn en zijn vaak maatschappij- en tijdsgebonden. We denken hierbij onder meer aan verslavingsproblematieken, psychische kwetsbaarheid, ouderenzorg, vergrijzing, problematieken eigen aan verschillende gezinsvormen, kansarmoede, LGBTQ+-thematiek, (on)veiligheidsgevoel,… Tijdens het coronatijdperk kwamen bovendien het sociaal isolement en de vereenzaming pijnlijk tot uiting.
Met SterK willen we een bruggenbouwer zijn over de verschillende generaties heen, elk met zijn eigen noden en behoeften.
We willen onder meer inzetten op:
- Het
Sociaal Huis verder uitbouwen. Dit moet een aanspreekpunt en informatieloket zijn waar je als burger met alle vragen over sociale dienstverlening terecht kan
- Het
Huis van het Kind beter accommoderen en in de kijker zetten.
- Het OCMW. Dit is een belangrijke partner in het proces van welbevinden. Meer mensen moeten de weg ernaar toe vinden en dit niet louter omdat het financieel even moeilijk is.
- Mensen met zorgnood en hun omgeving ondersteunen door vooral te informeren.
- De terugkeer op de arbeidsmarkt stimuleren
- Werken aan het
veiligheidsgevoel
van de inwoner door verdere ondersteuning van BIN-projecten en verdere verLEDding van onze straatverlichting
- Goede begeleiding en omkadering om de integratie van nieuwe inwoners te verzekeren.
- De uitbouw van een toekomstgericht funerair beleid, mede gebaseerd op wetgeving die inspeelt op maatschappelijke evoluties, is noodzakelijk. Het is eveneens belangrijk na te denken over nieuwe ecologische mogelijkheden inzake begraving en bestemming van assen. Het zorgvuldig bewaren van oud-strijders graven en het in stand houden van het funerair erfgoed mag daarbij niet uit het oog verloren worden.
- Met het gedeelde
dierenopvangcentrum
in Zemst is duidelijk geworden dat er verdere optimalisatie nodig is met betrekking tot het dierenwelzijn. We willen een uitvoerbaarder beleid rond zwerfkatten uitwerken en extra onderhouden losloopweides voorzien(1 per deelgemeente).
- Buurtinitiatieven en buurtfeesten stimuleren en ondersteunen
- Fraude bij sociale uitkeringen blijven opvolgen; zodat de middelen kunnen ingezet worden voor hen die het echt nodig hebben.